Ik start geen nieuwe CooL-groepen. Ik kan u wel 1-op-1 coachen. 

 

Het leefstijlprogramma CooL is bij Leefstijlcoach Velsen gestart, je kunt je bij mij niet meer aanmelden. Op www.gli-velsen.nl kun je zien wanneer andere leefstijlcoaches in Velsen groepen starten.

 

Het CooL-programma (CooL = Coaching op Leefstijl) is ontwikkeld door de University Maastricht en er is 3 jaar lang mee gewerkt in de praktijk. De mensen die meededen met het programma waren erg positief; ze verloren gewicht en voelden zich veel energieker. Door deze positieve uitkomsten heeft de overheid besloten dat dit specifieke programma binnen de Leefstijlcoaching volledig wordt vergoed door de basisverzekering en valt bovendien buiten het verplichte eigen risico.

 

Voor wie is het CooL-programma?

CooL is er voor iedereen die ouder is dan 18 jaar met: 
overgewicht (BMI 25-30) en met (matig) verhoogd risico diabetes en/of verhoogd cholesterol en/of hoge bloeddruk 
obesitas (BMI ≥30)
En met voldoende motivatie om het complete CooL-programma te doorlopen, want het kost tijd en energie om gedrag te veranderen. Het programma duurt 2 jaar.

Je wordt doorverwezen door je huisarts, maar je mag ook zelf aankloppen bij je huisarts. De huisarts en de leefstijlcoach beoordelen of je in aanmerking komt op basis van bovenstaande voorwaarden. 

 

Wat houdt het CooL-programma in?

Het programma is erop gericht om stapsgewijs het leefpatroon te verbeteren om zo een duurzame verandering van de leefstijl te realiseren met als uiteindelijke doel het bewerkstelligen van gewichtsverlies, het verbeteren van de lichamelijke fitheid, het realiseren van gezondheidswinst en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dat klinkt goed!

In 2 jaar ondersteun ik je bij het stellen van persoonlijke doelen en het koppelen van acties hieraan om ongezonde gewoontes te vervangen door gezondere alternatieven. Onderaan deze pagina kun je een gesprek lezen over hoe een leefstijlcoach dat doet. Je krijgt dus geen opgelegde diëten en bewegingsdoelen van mij mee, we kijken samen wat voor jou haalbaar is. Het blijkt zo vaak in de praktijk dat opgelegde diëten en sport van korte tijd werken om daarna weer terug te vallen in oud gedrag. Leefstijlcoaching is kleine stapjes, lange termijn en gericht op gedragsverandering. 

 

Het programma bestaat uit individuele coaching en groepscoaching. De eerste 8 maanden wat intensiever, dan zijn er 4 individuele gesprekken met een intake en het stellen van doelen, een tussentijdse evaluatie en een eindgesprek. Daartussen zijn de 8 groepsbijeenkomsten, onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: 

1: Kleine aanpassingen, groot effect 
2: Kom in beweging!
3: Lekker eten met gezonde voeding (variatie, voedingswaarde, portiegrootte, regelmaat en bewust eten)
4: Slaap, stressmanagement en ontspanning
5: Gezond leven is plannen 
6: Hoe maak ik mijn acties tot een succes (hoe om te gaan met verleidingen, valkuilen definiëren en terugvalpreventie)
7: Hoe gezond is jouw weekend? Het vasthouden van een gezond leefpatroon in uitzonderingssituaties
8: Hoe blijf ik in beweging? 

Dit is een voorbeeld, belangrijker vind ik om leefstijlgerelateerde onderwerpen te bespreken waar de groep behoefte aan heeft. Uit het onderzoek blijkt dat het samenwerken in een groep bijzonder grote effecten heeft op leefstijlverandering. Een groep mensen deelt zijn ervaringen, anderen leren daarvan, mensen voelen zich gesteund en gehoord. 

De 16 maanden daarna bestaan ook uit 4 individuele gesprekken en 8 groepsbijeenkomsten, dit is het onderhoudsprogramma. Wellicht zijn er al doelen behaald en kunnen er nieuwe doelen worden gesteld of heeft een gezonde gewoonte wat langer de tijd nodig om 'gewoon' te worden. Dit is heel normaal, daarom duurt het programma ook 2 jaar! 

 

Als Leefstijlcoach ingeschreven bij het BLCN register en houder van de CooL-licentie mag ik het CooL-programma aanbieden. Dit programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder verplicht eigen risico. U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts. Het kan zijn dat uw huisarts nog niet helemaal op de hoogte is van Leefstijlcoaching en dit CooL-programma. Het is ook een vrij nieuw beroep. U kunt uw huisarts dan verwijzen naar het Huisartsen Zuid-Kennemerland via https://huisartsenzuidkennemerland.nl/zorg/gecombineerde-leefstijl-interventie/

 

Ik heb als leefstijlcoach een contract met deze organisatie, die op zijn beurt weer zorgt dat uw verzekering alles vergoed. Uw huisarts blijft hoofdbehandelaar en ik zal contact met hem/haar houden over uw vorderingen in het programma. 

U kunt mij altijd even mailen/appen/bellen voor informatie. 

 

Samengevat:

- belangrijk is dat je aan de voorwaarden voldoet met voldoende motivatie

- het programma duurt 2 jaar

- de eerste 8 maanden bestaat uit 4 individuele gesprekken en 8 groepsbijeenkomsten

- de overige 16 maanden bestaat uit 4 individuele gesprekken en 8 groepsbijenkomsten, alleen de tijd tussen de bijeenkomsten is langer

 

Klachtregeling van toepassing via Klachtenportaal Zorg https://klachtenportaalzorg.nl/client-patient/

lid van VvAA (vereniging voor zorgverleners)